Minimalismi, Talous

Ostohaluja voi hillitä

Kuvakaappauksia TikTokista ylikuluttamisesta.

Kuulin hiljattain tavaroiden ostamista koskevassa kahvipöytäkeskustelussa tällaisen lausahduksen: “Tiedän, ettei saisi olla koko ajan ostamassa jotain, mutta kun siitä tulee niin hyvä mieli. Ei se hyvä mieli tosin kauaa kestä”. Tämän kuultuani tunsin sisälläni pientä ylpeyttä, sillä en samaistunut ajatukseen enää samalla tavoin, miten ehkä aiemmin olisin.

Ostaminen ihan vain ostamisen ilosta on jotain, mihin olen itsekin sortunut. Esimerkiksi Normalissa kierrellessä mukaan on saattanut tarttua kaikkea ylimääräistä pientä kivaa, mikä on ostohetkellä tuottanut mielihyvää, mutta muutaman päivän päästä uutuusarvon laskiessa tuote ei enää tuota samaa oloa, vaan tekee mieli lähteä etsimään mistä seuraavaksi saisi saman olon.

Älä ole influoitavissa

Väittäisin, että suurin syy ajattelutapani muutokseen omissa kulutustottumuksissa on se, etten altista itseäni enää niin suurelle määrälle mainontaa. Tämä taas johtuu siitä, kuten olen kertonut, olen pitkälti lopettanut somen käytön.

Erityisesti TikTokissa altistuu lähes jatkuvasti mainoksille. Siellä ne vaan on naamioitu niin esteettisiksi ja viihdyttäviksi, ettei katsoja välttämättä edes tajua katsovansa mainosta. Ainakin omalle sivulleni ilmestyi jatkuvasti esimerkiksi must have -videoita, joissa esiteltiin kaikenlaisia Amazon-pilipaleja, mitä ilman “ei voi” elää ja influensserilla oli tietenkit linkit tuotteisiin.

TikTokissa saa myös vaikutteita erilaisista ihailtavista elämäntyyleistä liittyi ne sitten terveelliseen elämäntapaan, ihonhoitoon tai vaikka kodin sisustukseen. Käytän näitä esimerkkejä, koska aikoinaan oma sivuni täyttyi tällaisesta sisällöstä, mutta ne ovat varmaan edelleen ajankohtaisia asioita TikTok-maailmassa.

Kuluttamalla paljon tällaista sisältöä, voi huomaamattaan alkaa kaipaamaan tavaroita, joita ei ennen ollut edes ajatellut tarvitsevansa saati tiennyt niiden olemassaolosta. Ehkä ennen aamuisin kelpasi ihan hyvin suodatinkahvi, mutta nyt oletkin nähnyt jatkuvalla syötöllä, kuinka joka toinen aamurutiinivideo alkaa sillä, että kahvi tehdään kotona viidensadan euron espressokoneella.

Sanoisin, että videoista voi inspiroitua myös vähän väärällä tavalla. Esimerkiksi terveellistä elämäntapaa viestivistä videoista saattaa katsoja helposti ajatella, että jos minäkin hommaan söpöjä mätsääviä treeniasuja ja Stanley Cupin, niin ehkä minäkin olen sitten askeleen lähempänä tuota elämää. Mutta tosiasia on, ettei uudella tavaralla ja tietynlaisella estetiikalla oikeasti kehitetä itseä.

TikTokista poistuttuani jatkuva tarve saada jotain uutta on hälvennyt. Nykyään oma elämä riittää, sillä sitä ei tule enää vertailtua muiden täydellisiltä vaikuttaviin elämiin. Olisin toivonut, ettei nuorempi minä olisi katsonut näitä videoita niin sinisin silmin, mutta onneksi opin lopulta suhtautumaan somessa näkemääni kriittisemmin.

Monia motivaattoreita

Ylikuluttamisen maailmassa myös kestävän kehityksen näkökulma on alkanut vaikuttaa omiinkin kulutustottumuksiin ja haluun tehdä parempia valintoja. Sen lisäksi, että yleistä ostamista on vähentänyt, haluan kiinnittää huomiota tuotteiden laatuun ja mahdollisuuksien mukaan myös ympäristöystävällisyyteen. Temun ja Sheinin kaltaisilta sivuilta tilaaminen ei tulisi kuuloonkaan.

Suurena motivaattorina ostamisen hillitsemisessä toimii myös raha. Rahanäkökulmasta on varmasti monia kikkoja, joilla kuluttamista voi yrittää vähentää. Olen törmännyt esimerkiksi sellaiseen ideaan, että kannattaisi ajatella mikä tuotteen hinnaksi tulee jokaista käyttökertaa kohden. Jos ostaa kalliit farkut, mutta käyttää niitä vuosia viikoittain, niin silloin ne eivät todellisuudessa tule niin kalliiksi, kuin halvemmat vähemmälle käytölle jäävät farkut.

Uuden tavaran ostamisen voisi myös ajatella siitä vinkkelistä, että laskisi kuinka monta tuntia tavaran eteen pitää tehdä töitä, jotta sen saisi ostettua ja miettiä olisiko valmis vaihtamaan käyttämänsä aikansa töissä kyseiseen tuotteeseen.

Mieleen tulee vielä yksi rahalähtöinen ajattelu, mitä ehkä itse käytän eniten: vaihtoehtoiskustannus. Jos päätän ostaa jonkin tuotteen, siihen kuluva raha on aina pois sijoittamisesta. Itse siis ajattelen, että minun kohdalla vaihtoehtoiskustannus liittyy sijoittamiseen, sillä haluaisin lykätä kaikki liikenevät eurot rahastosalkkuuni.

Kolmas vahva motivaattori minulla on minimalismi. En yksinkertaisesti halua kotiini lisää tavaraa. Vaikkei ulkopuolisilta vaikutteilta pysty kokonaan itseään sulkea pois, niin silti kun joskus huomaan tarvitsevani jotain, tiedän, että tunne syntyy todennäköisemmin aidosta tarpeesta kuin halusta.

Kerro kommenteissa mikä saa sinut kuluttamaan vähemmän 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *